Noul borcanel venit la magazin – cel patrat de 40g

Începând cu luna martie 2013 am adus noile borcănele pătrate de 40g.
Ca și cele deja existente, noile borcanele vin în varianta cu miere simplă sau în combinație cu migdale sau nucă.

Vă așteptăm cu drag!

Publicat în Fără categorie | Lasă un comentariu

Semnal de alarma…

Ce se întâmplă cu albinele noastre? Iși pune cineva problema că dacă dispar albinele sau insectele polenizatoare vom dispărea și noi?
Iată un scurt filmuleț despre dispariția în masă din ultimii ani a albinelor :

Aștept comentarii sau păreri sau poate soluții pentru stoparea acestui fenomen periculos.

Publicat în Stuparit | Lasă un comentariu

Au venit noile borcanele de 50g

De anul acesta am adus noul borcănel de 50g

Poate fi comandat în varianta cu miere simplă sau în combinații de miere și nuci, fistic, migdale …
Borcănele cu miere sunt mărturiile perfecte pentru orice eveniment festiv (ideale pentru nuntă sau botez).
Le puteți comanda din pagina de Magazin a site-ului nostru sau ne puteți contacta trimițându-ne un mesaj din pagina de Contact sau mail la adresa contact@ursuletulmartinica.ro.
Vă așteptăm la miere din inima Dobrogei!

Publicat în Miere | Lasă un comentariu

Scurt control de rutina pe la albinute…

Zilele trecute am vrut să verific starea albinuţelor după gerul cumplit. Rezultatul a fost unul aşteptat, adică totul e bine până acum. Întrucât au avut mâncare suficientă și au intrat în iarnă destul de puternice, familiile de albine au reușit să treacă cu bine peste frigul năprasnic care s-a abătut asupra țării.

Publicat în Stuparit | Lasă un comentariu

Iarna-i grea, omatu-i mare…

Pe vremea de afară cu temperaturi de congel un ceai cald îndulcit cu o miere bună de tei este ideal.

Este bine știut că mierea de tei are un efect benefic mai ales în perioadele friguroase de iarnă însă aș vrea să vă prezint câte ceva despre mierea de tei obținută pe meleagurile dobrogene și mai precis în zona Babadagului.

În pădurile din apropierea Babadagului se întâlnesc cele 3 varietăți importante de tei: fluturesc (cel cu frunza mare), pucios (cel cu frunza mică) și teiul alb sau argintiu (cel cu cea mai mare importanță meliferă având un randament de aproximativ 1200kg/ha în condiții normale). Perioada de pastoral la tei începe în cea de-a doua jumătate a lunii iunie odată cu înflorirea teiului fluturesc, continuând la distanță de o săptămână de culesul la teiul pucios și terminîndu-se cu teiul alb. Astfel mierea de culoare galben aurie care se obține în cele câteva săptămâni de cules (maxim trei) are un gust deosebit îmbinând mirosul florilor celor trei varietăți de tei.

De mic am auzit la bunici că mierea de tei este cea mai bună, părere împărtășită pe deplin de multă lume (în frunte cu mine :) ). Datorită calităților deosebite este menționată des de către medici în tratamentele contra răcelii (nelipsitul “ceai cu o linguriță de miere de tei”). Bine de știut este că mierea de tei are și un efect de calmant, liniștitor luptând cu succes împotriva insomniilor.

Dacă v-am stârnit curiozitatea (sau pofta) pentru mierea de tei, puteți accesa secțiunea Magazin a site-ului nostru de unde se poate achiziționa mierea băbăiană de tei.

Publicat în Miere | Lasă un comentariu

Suc de mere cu miere … va tenteaza?

Știu că există multe persoane cărora Cola, Fanta, Pepsi și alte sucuri de genul le fac cu ochiul de fiecare dată când trec printre rafturile de băuturi răcoritoare ale supermarketurilor/ hypermarketurilor. Pentru că pe acest blog se încearcă promovarea produselor sănătoase și cât se poate de naturale, vă propun o “rețetă” de suc de mere cu miere.
Dacă va doriți un suc răcoritor și foarte sănătos îl puteți obține extrem de ușor din câteva mere (2-3), 2L de apă plată sau minerală și bineînțeles miere (recomandarea mea este mierea de tei).
Pentru o senzație deosebită ar fi bine ca merele să fie ușor acrișoare deoarece în combinație cu mierea rezultă ceva bun la gust :) .
Merele se decojesc și se rad cât mai mărunt cu ajutorul unei răzuitoare. Apoi într-un blender sau cu ajutorul unui vas și a unui mixer de bucătărie vom transforma merele tocate într-o pastă omogenă.
Merele tocate se introduc în blender, se toarnă 500 ml de apă și miere (după gustul fiecăruia). După ce ați obținut o pastă omogenă se poate adăuga și partea a doua de apă, având grijă să păstrați gustul ușor dulceag prin adăugare de miere.
Nu-i așa că nu e greu deloc să iți prepari un suc delicios și sănătos?

Spor la treabă! ;)

Publicat în Retete | Lasă un comentariu

Ursuletul prajitureste…

A sosit iarna … urât afară … vremea pentru un vin fiert și prăjiturele.
Ce ziceți de o prăjitură cu miere și mere?
Rețeta este simplă și destul de ușor de realizat, mai mult durează coptul.
Iată ingredientele:
1 kg mere
300 gr făină
300 gr griș
300 gr miere
50 gr ulei
1 lingură de scorțișoară

Se amestecă făina, grișul, uleiul și mierea până devin o pastă omogenă.
După aceasta se pregătesc merele care trebuiesc tăiate în feliuțe subțiri.
Pasta omogenă se întinde în tava unsă cu ulei sau direct pe hârtia de copt.
Acum se pot aranja merele peste pastă așa cum se poate vedea:

Tava va fi introdusă în cuptorul încins la 180 de grade și se lasă 35-40 minute.
Rezultatul este o prăjitură foarte gustoasă având un miros îmbietor de scorțișoară.

După ce se mai răcește puțin, prăjitura se porționează și se pudrează cu zahăr.
Vă invit să încercați această rețetă și să îmi transmiteți părerile voastre.

Publicat în Retete | Lasă un comentariu

In vizita la familia de albinute…

Cum iarna a venit și activitatea albinelor s-a redus până aproape de zero, vă propun să ne întoarcem în urmă câteva luni, în pastoral, când activitatea lor era în toi și să vă prezint familia de albine. Ce ziceți de o incursiune în stupul albinuțelor?
Așa cum ați văzut din articolul anterior, stupina familiei este alcatuită din două tipuri de stupi, stupi ce se află în pavilion pe 16 rame și stupi de tip multietajat pe 10 rame.

Dar hai să intrăm puțin într-un stup individual multi-etajat…

Așa cum spuneam acest tip de stup conține 2 magazii de câte 10 rame de tip 1/1 (dadant). În imagine avem doar magazia bază.
Într-un stup ca cel de mai sus, în perioada de vară, o familie de albine va avea în componență până la 80000 de indivizi. Marea majoritate a albinuțelor sunt cele lucrătoare, care și ele sunt de mai multe tipuri dar despre care voi vorbi într-un alt articol.
Iată cum arată o ramă cu albine lucrătoare:

Un rol extrem de important într-o familie de albine îl are matca. Matca este singura femelă (fecundată) din stup, fiind răspunzătoare de înmulțirea familiilor de albine. De obicei în stup se găsește o singură matcă, însă în perioada de dezvoltare (lunile mai-iunie-iulie) putem găsi mai mult de o matcă, pentru o scurtă perioadă.
Iată mai jos o imagine cu o matcă tânără din stupină:

După cum se poate vedea matca este puțin diferită față de o albină lucrătoare, având o formă lunguiață.
Un alt membru al familiei este trântorul. Într-o familie de albine se găsesc câteva sute de trântori (așa ar fi indicat). Trântorii se deosebesc de albinele lucrătoare și de matcă prin forma aripilor ce depășesc abdomenul și capul globulos. Nu am găsit o ipostază în care să imortalizez trântorii pentru că în mod normal ei sunt eliminați.

Pentru moment, cam atât despre familia de albine. În următoarele articole voi vorbi despre tipurile de albine lucrătoare și voi prezenta noi imagini din stupină.

Publicat în Stuparit | 4 comentarii

In pastoral la rapita

Fiindcă anul acesta primăvara în Dobrogea (ca mai peste tot în ţară) a fost mult întârziată de iarna care s-a lăsat greu convinsă să plece şi pastoralul a început cu întârziere.
Şi cum prima floare la care se merge în pastoral a devenit de câţiva ani buni rapiţa, am plecat şi noi cu stupii la rapiţă.
Week-end-ul care a trecut a fost unul super, cu vreme superbă, un sfârşit de sătămână petrecut printre albinuţe.
Voi lăsa imaginile să vorbească de la sine.

Și cum pe la 3 după-amiază s-a cam înnourat, a trebuit să ne oprim.

La o primă vedere anul acesta rapiţa nu a dat un randament deosebit, cum s-a întâmplat anul trecut spre exemplu, însă mai sunt câteva zile de cules până se va trece. Vedem la scosul mierii…

Până să ne gândim la miere, satisfacţia cea mai mare este că familiile de albine şi-au revenit după iarna grea, sunt sănătoase şi pregătite pentru culesurile ce vor urma.

Publicat în Stuparit | Lasă un comentariu

Vine vine priiimavara…

Mă uit afară: ploaie, frig, urât, vreme de final de iarnă. Apoi merg la calendar … 8 mai.
Se pare că anul acesta apicol începe cu stângul. Mai este puţin şi începe campania de primăvara sau mai bine zis pastoralul la rapiţă şi apoi salcâm.
Însă haideţi să lasăm puţin pastoralul la rapiţă şi să vorbim despre tratamentele împotriva paraziţilor la albine.
Acum trei săptămâni am terminat tratamentul albinuţelor împotriva periculosului parazit varooa.

Ca şi anul trecut, anul acesta am folosit produsul BeeVital Hiveclean iar rezultatul pare să se vadă.
Albinele sunt mai vesele ies la urdiniş sau merg şi caută polen pentru pui, atunci când vremea le-o permite.

Publicat în Stuparit | Lasă un comentariu