Iarna-i grea, omatu-i mare…

Pe vremea de afară cu temperaturi de congel un ceai cald îndulcit cu o miere bună de tei este ideal.

Este bine știut că mierea de tei are un efect benefic mai ales în perioadele friguroase de iarnă însă aș vrea să vă prezint câte ceva despre mierea de tei obținută pe meleagurile dobrogene și mai precis în zona Babadagului.

În pădurile din apropierea Babadagului se întâlnesc cele 3 varietăți importante de tei: fluturesc (cel cu frunza mare), pucios (cel cu frunza mică) și teiul alb sau argintiu (cel cu cea mai mare importanță meliferă având un randament de aproximativ 1200kg/ha în condiții normale). Perioada de pastoral la tei începe în cea de-a doua jumătate a lunii iunie odată cu înflorirea teiului fluturesc, continuând la distanță de o săptămână de culesul la teiul pucios și terminîndu-se cu teiul alb. Astfel mierea de culoare galben aurie care se obține în cele câteva săptămâni de cules (maxim trei) are un gust deosebit îmbinând mirosul florilor celor trei varietăți de tei.

De mic am auzit la bunici că mierea de tei este cea mai bună, părere împărtășită pe deplin de multă lume (în frunte cu mine :) ). Datorită calităților deosebite este menționată des de către medici în tratamentele contra răcelii (nelipsitul “ceai cu o linguriță de miere de tei”). Bine de știut este că mierea de tei are și un efect de calmant, liniștitor luptând cu succes împotriva insomniilor.

Dacă v-am stârnit curiozitatea (sau pofta) pentru mierea de tei, puteți accesa secțiunea Magazin a site-ului nostru de unde se poate achiziționa mierea băbăiană de tei.

Acest articol a fost publicat în Miere. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>