In vizita la familia de albinute…

Cum iarna a venit și activitatea albinelor s-a redus până aproape de zero, vă propun să ne întoarcem în urmă câteva luni, în pastoral, când activitatea lor era în toi și să vă prezint familia de albine. Ce ziceți de o incursiune în stupul albinuțelor?
Așa cum ați văzut din articolul anterior, stupina familiei este alcatuită din două tipuri de stupi, stupi ce se află în pavilion pe 16 rame și stupi de tip multietajat pe 10 rame.

Dar hai să intrăm puțin într-un stup individual multi-etajat…

Așa cum spuneam acest tip de stup conține 2 magazii de câte 10 rame de tip 1/1 (dadant). În imagine avem doar magazia bază.
Într-un stup ca cel de mai sus, în perioada de vară, o familie de albine va avea în componență până la 80000 de indivizi. Marea majoritate a albinuțelor sunt cele lucrătoare, care și ele sunt de mai multe tipuri dar despre care voi vorbi într-un alt articol.
Iată cum arată o ramă cu albine lucrătoare:

Un rol extrem de important într-o familie de albine îl are matca. Matca este singura femelă (fecundată) din stup, fiind răspunzătoare de înmulțirea familiilor de albine. De obicei în stup se găsește o singură matcă, însă în perioada de dezvoltare (lunile mai-iunie-iulie) putem găsi mai mult de o matcă, pentru o scurtă perioadă.
Iată mai jos o imagine cu o matcă tânără din stupină:

După cum se poate vedea matca este puțin diferită față de o albină lucrătoare, având o formă lunguiață.
Un alt membru al familiei este trântorul. Într-o familie de albine se găsesc câteva sute de trântori (așa ar fi indicat). Trântorii se deosebesc de albinele lucrătoare și de matcă prin forma aripilor ce depășesc abdomenul și capul globulos. Nu am găsit o ipostază în care să imortalizez trântorii pentru că în mod normal ei sunt eliminați.

Pentru moment, cam atât despre familia de albine. În următoarele articole voi vorbi despre tipurile de albine lucrătoare și voi prezenta noi imagini din stupină.

Acest articol a fost publicat în Stuparit. Salvează legătura permanentă.

4 răspunsuri la In vizita la familia de albinute…

 1. inmultire spune:

  Ai o matca foarte frumoasa. Trebuie insa marcata ca sa stii din ce an este. Ca sistem care iti este mai drag (cu care lucrezi mai usor si care da randament mai crescut)?

  • Martinica spune:

   Multumesc, ai dreptate este o matca tare frumoasa si am avut noroc ca am prins-o in foto.
   Ca sistem de selectie noi folosim inmultirea clasica, in functie de performanta stupului. Marcam matcile performante, sa stim de unde putem facem roiuri si le schimbam la maxim 2 ani.

 2. adytza spune:

  Salut,sunt nou in acest domeniu cu doar 2 stupi alcatuiti in aceasta vara, am citi toate informatiile date de dvs si vreau sa va intreb cum se marchiaza o matca si cum se schimba la ,,maxim 2 ani” cum ati spus si dvs si care este cauza acestei schimbari dintr’o familie.Va multumesc si astept raspunsul dvs,larevedere.

  • Martinica spune:

   Salut.
   Dupa cum probabil ati mai citit si pe alte site-uri sau carti, schimbarea reginei unei familii de albine este un lucru imperios necesar daca doresti ca acea familie sa fie productiva iar matca sa semene in parametrii normali. De obicei dupa doi ani ea se epuizeaza si risti sa ramai fara musca in stup. Noi de-a lungul timpului am avut cazuri cand regina a fost schimbata natural de catre albine de la an la an insa au fost destule cazuri cand am schimbat-o noi.
   Am citit si participat si la cateva prezentari in care specialistii recomandau utilizarea reginelor hibride si schimbarea lor de la an la an. Aceasta pentru ca acest tip de regine sunt extrem de productive dar se epuizeaza si foarte repede. Noi nu folosim acest tip de regine asa ca nu va pot confirma sau infirma cele spuse de specialisti.
   Marcarea matcilor este importanta pentru a sti cat de “batrana” este si astfel cand trebuie schimbata. Cum se face? exista dispozitive speciale unde se imobilizeaza si marchiaza matca, operatiunea de marcare fiind in principiu destul de simpla.
   Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>